"Minden két barnamedvével kezdődött..."


2015. április 22. - Olajos

barnamedve11.jpg

TUDTAD, HOGY MINDEN KÉT BARNAMEDVÉVEL KEZDŐDÖTT?  Mi, nyíregyházi rotarysták sem tudtuk, míg látogatásunk során Gajdos László, a Sóstói Állatpark igazgatója el nem mondta nekünk - sok más érdekesség mellett -, hogy a park története két barnamedve érkezésével kezdődött, melyeket vasrudakból összehegesztett ketrecekben helyeztek el. Azóta hatalmas a fejlődés, sok-sok esemény követte egymást a zoo életében.

A rotarysok az előadás során az állatpark történetével,és céljaival ismerkedtek meg - illusztris környezetben-,trópusi növényekkel körbevett,csivitelő madaraktól hangos, a vízből alattomosan kikandikáló, merev tekintetű krokodilok társaságában...

A számok önmagukért beszélnek. Évi 4 - 500 ezer látogató, esetenként napi 20 ezer ember látogat a Parkba, amit bámulatos tempóban fejlődő létesítmények jellemeznek mind az állatfajokat és az egyedek számát tekintve, mind a fajok ritkaságát tekintve az Állatpark egyedülállóvá vált az országban.
Itt nem csak az egyedek bemutatásával, a megfelelő környezet megteremtésével foglalkoznak, hanem komoly programmal is rendelkeznek a fajtamentés terén. Ennek érdekében a világ számos állatkertjével állnak kapcsolatban. Csereállatokat adnak és kapnak, így ma már azt is tudhatjuk, hogy pl. a kínai állatkertek a pandákat évi 1 millió dollárért adják " kölcsön" más állatparkoknak. Nyíregyházán azt az alapkoncepciót követik, hogy minden földrész élővilága egy helyen legyen látható legyen városunkban. A fajmegmentésen túl pedig a zoo kiváló körülményeket biztosít a gyerekek oktatásához, neveléséhez, a környezettudatosság kialakításához is.

Néhány érdekesség a parkbeli mindennapokról:

  • évi 50 millió forintnyi takarmányt, 10 ezer bála szénát esznek az állatok
  • havonta 2 és fél tonna hús, 1 1/2 tonna hal fogy, ehhez a mennyiséghez adódik még a nagy kereskedelmi láncok által biztosított táplálék az emberi fogyasztásra már nem alkalmas élelmiszerekből (Lidl, Aldi, Tesco, Spar)
  • a legnagyobb költséggel tartható állat a fóka
  • a legnagyobb kihívást jelentő parkrész kialakítása: az ázsiai bemutató és az Ócenárium
  • az Ócenárium 1 700 000 liter vizet tartalmaz

Gajdos igazgató Úr előadását séta követte, amely során különleges állatoknak örülhetett a csapat, majd a dinoszauroszokkal "egyidős" páfránybokor mellett fejeződött be a látogatás.
A program során megtudtuk, hogy Gajdos László szerencsés embernek tartja magát, mert a munkája, hivatása egyben a hobbija is. De micsoda hobbi! Olyan, amit szinte az egész világon ismernek és elismernek. Neki köszönhető az a rendkívüli fejlődés, ami a vasketrectől napjainkig vezet - a Nyíregyházi Állatparkban.

Köszönet az élményekért és az előadásért Gajdos Lászlónak és a szervezőnek, Pénzes Marianna elnökasszonynak!

 

 

Nyelv választó

1% reklám

Make Dream Real