A mandala - az Univerzum leképeződése


2015. június 01. - Olajos

Boros Betty mandalái

A mandala szanszkrit eredetű szó, jelentése: kör, teljesség, tökéletesség. "- A mandalakészítés meditatív szertartás" - meséli Boros Betty a nyíregyházi  Rotary Club hallgatóságának csodálatos üvegképmandaláiról.

Beszél arról a megvilágosodásról, amely arra késztette,hogy ecsetet fogva a kezébe elkészítse önnön lelkivilágának kivetülését az élet és az egyén kapcsolatára, a természettel való összefonódásban.

      Amit rajzol - a kör - a teljességet jelképezi szemet gyönyörködtető színes vibrálásban, a formák kavalkádjában, a misztikus számok rendjében és rendszerében - a középpontból kiáradva, a szakrális kör határáig. És még azon is túl - mert a képek energetizálnak, gyógyítanak, harmonizálnak, megnyugtatnak, vagy élénkítenek, ezért van mindenkinek "saját mandalája", ami csak hozzá szól.

        "A kezdeti intuíció után a tudatos tervezés következik, mert minden szín, és forma mögöttes jelentéssel bír" - mondja a Művésznő. Formagazdagság és változatosság - ez maga az élet. A mandalák szimmetriája a születést és a halált, a nappalt és az éjszakát, a bőséget és a hiányt - az örök körforgást jelentik. És megjelenik az Univerzum - a Naprendszer köreiben, a Galaxisok spiráljában, a hegyek köveiben, annak kristályaiban, a hópehelyben, a napraforgó virágában, a szem íriszében, mint sok kicsi és nagy mandalában, körben és geometrikus ábrában elrejtve - a Minden.

...      Nézz a templomok rózsaablakára, nézz a magyar motívumkincs ismétlődő tulipánjaira, fogadd be a szivárvány színeit, mert ez mind mandala - a TE gyönyörködésedre!

         Általában tudjuk, melyik szín milyen jelentéssel bír, de mit jelképeznek a mandalákban a formák?

          pont- egység

         kör- kozmikus rend, örökkévalóság, szellemiség

          négyzet- föld, anyag, stabilitás

          spirál- örvénylés, dinamizmus

          5 ágú csillag- tökéletes ember,erő, hatalom

          fa- élet, fejlődés

          szív- szeretet, szerelem

          víz- megtisztulás,lélek, ösztön

És a virágok "virágnyelve"?

          rózsa- fény, szeretet

          ibolya- szerénység

          tulipán- nő, teremtés, születés,

Elvarázsolnak, gyönyörködtetnek, üzennek a lelkünknek, rólunk, hozzánk szólnak a - mandalák. Köszönet Boros Betty művésznőnek a lélekemelő előadásért!

Gál 

 

 

Nyelv választó

1% reklám

Make Dream Real