Klubunk vendége volt Habsburg György


2019. April 15. - Olajos

habsburg_2019_1.jpg

Különleges vendége volt a Rotary Club Nyíregyházának Habsburg György személyében, aki egy nyilvános stúdió beszélgetés keretében mesélt családjáról, hagyományaikról, a dinasztia történetének érdekességeiről és persze nagyköveti tevékenységéről is.

Több, mint száz érdeklődő zsúfolódott be a terembe, ahol dr. Barabás László, klubunk megbecsült tagja és a program fő szervezője, beszélgető partnerét fogadta. A Nagykövet Úr - mert ez a hivatalos megszólítása - pontosan érkezett, már túl volt a sajtóinterjúkon és a szokásos eleganciájával, udvarias mosollyal fogadta a rövid felvezető mondatokat. 

A beszélgetésben a tágabb Habsburg családon túl kitért édesapjára, Habsburg Ottóra, akitől nagyon sokat tanult, akire méltán nagyon büszke. Akit Magyarországon is komoly tisztelet vett körül, hiszen elévülhetetlen érdemei voltak - az idén 30 éves - Páneurópai piknik megszervezésében csakúgy, mint az Európai Unió képviselőjeként a bővítésben, Magyarország csatlakozásának előkészületeiben. Az ő egyik legfontosabb mondását György is tovább adja gyermekeinek: „Nyitottnak kell lenni, tanulni kell, mert így lehet alkalmazkodni a változásokhoz!"

György megemlítette családját, gyermekeit és beszélt arról a nyolc évről is, amikor a Magyar Vöröskereszt elnökeként a szervezet keretein belül segített a rászorulóknak. A jótékonysági tevékenység nem csak az ő, hanem a tágabb Habsburg család hagyományainak is megfelel, egyaránt beleillik a saját és a dinasztia értékrendjébe.

A jelenlegi státusza és fő tevékenysége szerint Magyarország utazó nagykövete, akit a Miniszterelnöki Hivatal bízott meg e feladattal, és aki - az aktuális kormányok politikai különbözőségeitől függetlenül - az 1996-os kinevezési óta végzi e tevékenységét.

A program záró részében kedvesen fogadta és válaszolt a nézők kérdéseire a maga intelligens, diplomata stílusában. Megmaradva abban a képben, ami egy több száz éves uralkodó dinasztia leszármazottjához méltó, s közben nagyon emberi is.

Nyíregyháza, 2019. 04. 15.

 

 

Nyelv választó

1% reklám

Make Dream Real